Hoe weet ik of gasinstallaties en elektra-installaties in mijn woning veilig zijn?
Om er zeker van te zijn dat gas- en elektra-installaties (zoals geisers, cv-ketels en boilers) veilig zijn, moet u ze regelmatig laten controleren. Bij slecht onderhouden ketel of geiser kan de verbranding onvolledig zijn en het giftige koolmonoxide ontstaan. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen moet u ook goed ventileren. Te weinig zuurstof en slechte afvoer van verbrandingsgassen veroorzaken namelijk koolmonoxide.
Huiseigenaar moet installaties controleren
Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gas- en elektra-installaties in uw woning. Als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. Twijfelt u als huurder aan de veiligheid van uw installatie? Vraag dan uw huurder de installaties te laten controleren.
Laat een vakbekwame installateur de gas- en elektra-installaties controleren. Een lijst van gecertificeerde installateurs staat op de website van de externe link: Stichting Erkenning Installatiebedrijven.
Onderhoudscontract voor regelmatige controle
Sluit een onderhoudscontract met uw installateur af. De gas- of elektriciteitsinstallatie wordt dan jaarlijks schoongemaakt en nagekeken. De installateur moet ook controleren of het toestel voldoende luchttoevoer heeft. Vaak kunt u aan een sticker op de installatie zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.
Gaslek
Ruikt u gas buiten of in de woning? Er kan dan een gaslek zijn. Waarschuw het energiebedrijf of een installateur en:
- sluit de hoofdkraan;
- open deuren en ramen;
- vermijd vuur of vonkvorming;
- schakel geen elektrische verlichting of toestellen in of uit.
Handleiding gas- en elektra-installatie
Lees de gebruiksaanwijziging van uw installaties zorgvuldig door en bewaar deze goed. Als u geen handleiding heeft voor uw gas- of elektra-installatie kunt u deze hier opzoeken.
Meer weten over woninginspecties?
Neem direct en vrijblijvend contact op met onze specialisten: 088 – 467 73 50 of stel uw vraag via email.